Perkins+Will to Design New European Commission Office

Perkins+Will has been named the winner of the competition to design a new European Commission office complex in central Brussels. Crafted in collaboration with a team that includes Rafael de La-Hoz, the project will not only shift the focus of staff on more efficient facilities but also reinvigorate the neighborhood as a hub for the public as well.

The sweeping complex will accommodate more than 5,250 people and host 345,000 annual visitors. The design will position the structure as an expansive public realm complete with retail, landscaped gardens, and a public gallery. Slated to replace the aging and inefficient offices currently in use for the European Commission, the new buildings will generate 50-perent less CO2 emissions and consume 70-percent less energy compared to the existing offices.

“This project will compliment some of the great work being undertaken by the Development Corporation of the Brussels-Capital Region, and we very much see people and public realm being at the heart of this project,” said Steve Charlton, managing director of the Perkins+Will London studio. “Major urban renewal projects are once in a generation opportunities to help places evolve and it is vital that such projects are sensitive to the history and heritage of their surroundings, while also providing the best environment possible for people to live and work.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *